Kuchnia

słodkości

niebo na talerzu: Ciasto Poranna Rosa. Ciasto z serem

Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Zmniejszamy tak ryzyko powstania zakalca:)

składniki:
serowe kule
- 40 dag białego sera
- 4 łyżki cukru
- 30 g miękkiego masła (duża łyżka)
- 2 żółtka
- czubata łyżka kaszy manny
- łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego ( lub zwykłego i wnętrze wyskrobane ze środka laski wanilii lub parę kropli ekstraktu)
- 80 g wiórków kokosowych
Ser zblendować lub zmielić w maszynce. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Gdyby była zbyt rzadka - dodać więcej kaszy. Utoczyć kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, odstawić na pół godziny do lodówki, do stężenia.
ciasto:
- 200 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki (szklanka 250 ml)
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g śmietany 18 %
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
na wierzch:
- 200 ml słodkiej śmietanki 30-36 % (u mnie nieco więcej, bitej śmietany nigdy rodzinie dość:)
- 200 ml sera mascarpone
- 3 łyżki cukru
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 st.

Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ucierając, do maślanej masy dodawać po jednym jajku, następnie śmietanę i porcjami - mąkę z proszkiem. Połowę masy przełożyć do innego naczynia i wymieszać z kakao i mlekiem. Jasną masę wylać na spód blaszki, rozsmarować, wylać warstwę ciemną - rozsmarować delikatnie. Ułożyć kule lekko wciskając je w ciasto. Piec w całkowicie nagrzanym piekarniku ok. 45-50 minut. W połowie pieczenia przykryć lekko ciasto folią aluminiową, by wierzchnia warstwa nie wysychała.
Śmietanę ubić, kiedy zesztywnieje dodać cukier a następnie ser mascarpone. Wyłożyć na wierzch ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation