Kuchnia

MAKARON

Spaghetti w sosie Marsala, przepis Spaghetti w sosie Marsala - Gotuj z pasją!

Składniki
500 g makaronu spaghetti
1 ząbek czosnku
2 dymki
100 g chudego boczku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
100 ml czerwonego wina Marsala
świeżo zmielony pieprz
sól do smaku
Świeżo starty parmezan do posypania




Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron w osolonej wodzie al dente
Obierz czosnek i posiekaj drobno. Umyj dymki, osuszyć
Zielone części posiekaj niezbyt drobno pod kątem a resztę posiekaj drobno
Pokrój boczek w cienkie paski
Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż razem boczek z dymką i czosnkiem przez 2 minuty
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i wino. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek wody z makaronu
Dopraw solą, pieprzem i dodaj odzcedzony ugotowany makaron. Gotuj przez minutę mieszając
Gotowe spaghetti podawaj posypane zieloną częścią dymki oraz parmezanem

* wino Marsala to słodkie wino używane do deserów lub jako aperitif. Możesz je zastąpić innym słodkim winem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation