Sport i fitness

potrawy ditetyczne

KREM Z BURAKÓW


800 g buraków
biała część pora
cebula
ząbek czosnku
2 cm korzenia imbiru
łyżka miodu
łyżka octu ryżowego lub soku z limonki/cytryny
łyżeczka ziaren kolendry
łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub suszonych płatków chilli
400 ml mleka kokosowego
350-400 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego
łyżka oliwy, łyżka masła
sól, pieprz kolorowy
pestki dyni
liście świeżej kolendry
Buraki owijamy w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez godzinę w 200 stopniach. Upieczone buraki studzimy i obieramy ze skórki.
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Wrzucamy posiekany drobno czosnek, imbir, por oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Składniki przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy kilka minut.
W tym czasie kroimy obrane buraki w kostkę i dorzucamy do garnka. Dodajemy również łyżkę octu ryżowego, miód oraz przyprawy (słodką paprykę, płatki chilli, kolendrę). Mieszamy i karmelizujemy przez kilka minut.
Wlewamy mleko kokosowe oraz bulion. Zmniejszamy ogień i gotujemy całość przez 10 minut.
Po tym czasie przelewamy zawartość garnka do wysokiego naczynia i miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Przelewamy ponownie do garnka i jeszcze chwilę podgrzewamy.
Krem z buraków podałam z kolendrą oraz pestkami dyni (które można dodatkowo uprażyć na patelni).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation