Kuchnia

kuchnia

Chrupiący Kurczak

SKŁADNIKI :

2 piersi z kurczaka - pokrojone w 1 cm kawałki,
1 jajko,
1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej,
1/4 szklanki skrobi kukurydzianej (można użyć mąki ziemniaczanej),
papryczka chili,
cebulka dymka (zielona część),
2 łyżki sosu sojowego jasnego,
2 łyżki mirin ,
2 łyżki cukru,
1 łyżka czosnku granulowanego,
2 łyżeczki przyprawy 5 smaków,
1 łyżeczka pieprzu,
1 łyżka soli,
olej do smażenia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki.
2. Wkładamy kurczaka do miski i dodajemy czosnek, sos sojowy, ocet ryżowy, ocet ryżowy, cukier, łyżyczkę przyprawy 5 smaków i biały pieprz. Pozostawiamy do marynowania na godzinę.
3. Następnie dodajemy roztrzepane jajko i dobrze mieszamy. Panierka - w drugim naczyniu dodajemy mąkę ziemniaczaną, skrobię kukurydzianą, kolejną łyżeczkę przyprawy 5 smaków oraz sól.
4. Kawałki kurczaka panierujemy w przygotowanej mące.
5. Do woka wlewamy i rozgrzewamy sporą ilość oleju.
6. Smażymy mięso kurczaka partiami, do momentu uzyskania złocistego koloru.
7. Po usmażeniu kurczaka odsączamy nadmiar oleju na papierowym ręczniku.
8. Z woka pozbywamy się wcześniejszego oleju i uzupełniamy świeżym, po czym wrzucamy papryczkę chili. Podsmażamy chili i dodajemy kurczaka, smażymy 2-3 minuty,do momentu przejścia kurczaka aromatem papryczki. Na koniec posypujemy pokrojoną dymką. Danie podajemy z ryżem Basmanti.

http://www.chinskieprzepisy.pl/kuchnia-chinska/chrupiacy-kurczak
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation