Inne

Obiad i nie tylko..

Pizza z tunczykiem


Składniki:

- 270 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 120 g ciepłej wody
- pół łyżeczki soli i cukru
- 1 łyżka oliwy

- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżeczki ketchupu łagodnego
- 100 g wędzonej piersi z kurczaka (lub innej szynki)
- pół małej czerwonej papryki
- 150 g sera żółtego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
- puszka tuńczyka



Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier oraz oliwę, wodę mieszamy z drożdżami i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
W tym czasie podsmażamy na patelni pokrojone pieczarki i cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miski. Ser żółty ścieramy. Paprykę kroimy w paski. Pierś z kurczaka kroimy w plasterki. Tuńczyka odsączamy na sitku.
Ja mam specjalną blaszkę do pizzy, ale możecie ją zrobić na zwykłej, blaszkę należy natłuścić lekko oliwą i rozprowadzić dłońmi ciasto, ponakłuwać widelcem. Smarujemy ketchupem i sypiemy przyprawę do pizzy i połowę sera żółtego, układamy pieczarki z cebulą, szynkę, paprykę i tuńczyka.

Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra dół na 30 minut.

Po 20 minutach blaszkę wyciągamy posypujemy serem i wstawiamy jeszcze na 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation