Inne

Obiad i nie tylko..

Domowe tagliatelle z tuńczykiem i pomidorami

Domowy makaron:

- 300g mąki
- 3 jajka
- ew. kilka kropli wody

Dodatkowo:

- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 125ml dobrego białego wina
- 2 puszki tuńczyka w oliwie (po ok. 120g)
- 2-3 duże garści pomidorków koktajlowych
lub 3-4 pomidory
- ew. garść tartego sera (parmezan, grana padano, pecorino,,,)

Wykonanie:


Domowy makaron tagliatelle:

Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy jajka i wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy kilka kropel wody. Ciasto umieszczamy w woreczku i wkładamy do zamrażarki na 5-10 minut. Schłodzone ciasto bardzo cienko(!), tak jak to tylko możliwe rozwałkowujemy. Gotowe ciasto zostawiamy na 5 minut, a następnie zwijamy je luźno "wszerz" i kroimy bardzo ostrym nożem na paseczki o szerokości niespełna 1 cm. Gotowy makaron rozwijamy i partiami gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy, pozostawiamy na durszlaku.

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

Na większej patelni roztapiamy masło i oliwę (można wykorzystać tą z tuńczyka). Dodajemy posiekane ząbki czosnku. Po minucie dolewamy wino i doprowadzamy do jego odparowania. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, zwykłe pomidory (jeżeli używamy ich) obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dorzucamy do odparowanego sosu winno-maślanego. Podsmażamy razem ok. 2 minut. Dorzucamy makaron i pokrojonego na mniejsze kawałki tuńczyka. Doprawiamy intensywnie solą i pieprzem (ew. małą szczyptą cukru). Możemy dodać również tarty ser, ale absolutnie nie jest to konieczne. To wszystko!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation