Kuchnia

Zupy

Składniki

500 g marchewek
2 pietruszki
1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
500 ml domowego bulionu (może być mięsny i warzywny)
½ łyżeczki imbiru
1 szczypta gałki muszkatołowej
1 szklanka passaty pomidorowej
½ szklanki śmietanki kokosowej
sól
sok z 1 cytryny
Wskazówki

15 min 4
Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w drobne kawałki i wrzucamy do garnka z rozpuszczonym tłuszczem. Dusimy kilka minut i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości i miksujemy blenderem aż do uzyskania gładkiej masy.

Dodajemy passatę, mleko kokosowe i przyprawy. Mieszamy i gotujemy jeszcze ok 2 minut.

Na koniec ściągamy z ognia, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny i jeszcze raz mieszamy.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation