Kuchnia

pychota

SERNIK Z LEMON CURD

Składniki na spód:
250 g ciastek digestive (lub innych pełnoziarnistych)
110 g masła
Ciastka pokruszyć na piasek, masło roztopić. Masło wymieszać z ciastkami. Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno tortownicy i boki (do połowy wysokości) wyłożyć ciastkami. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Składniki na masę serową:
750 g twarogu 3-krotnie zmielonego lub twarogu śmietankowego (przeznaczonego na serniki)
pół szklanki (110 g ) drobnego cukru
2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
3 jajka

Ser zmiksować z cukrem i skórką z cytryny. Kolejno dodawać jajka (całe), miksując po każdym dodaniu.
Wyjąć formę z lodówki, masę serową wylać na spód z ciastek. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Wystudzić sernik (najlepiej w lekko uchylonym piekarniku).
Składniki na lemon curd:
45 g masła
pół szklanki (110 g) drobnego cukru do wypieków
1 jajko, roztrzepane
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny

Masło rozpuścić, ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Masę umieścić w szklanej miseczce, którą ustawić na rondelku z gotującą się wodą. Gotować w kąpieli wodnej mieszając, aż zgęstnieje. Lekko przestudzić (może być lekko ciepły).
Na wystudzony sernik wyłożyć lemon curd, równo rozprowadzić. Włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation