Kuchnia

pychota

Gofry czekoladowe
Składniki na około 6 gofrów:
1 szklanka mąki orkiszowej z pełnego przemiału
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 jajko
1 szklanka mleka ryżowego
2 łyżki oleju ryżowego
1/4 szklanki drobno posiekanej gorzkiej czekolady
3-4 łyżki drobno posiekanych świeżych liści mięty

Wykonanie:
W naczyniu wymieszać mąkę, kakao, cukier, sodę i sól.
W drugim naczyniu wymieszać jajko z mlekiem ryżowym i olejem.
Dodać składniki mokre co suchych i dokładnie wymieszać.
Na koniec wmieszać posiekaną czekoladę i liście mięty.

Gofry piec w dobrze nagrzanej i lekko naoliwionej gofrownicy przez około 5 minut, jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez pół minuty, przekręcić na drugą stronę, podpiec przez 1 minutę i znowu odwrócić.

Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami, na przykład rozpuszczoną gorzką czekoladą i truskawkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation