Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

www.olgasmile.com
Chleb jaglany - przepis Olgi Smile
Bezglutenowy chleb jaglany

Chleb jaglany jest u nas w domu królem wszystkich chlebów. Zdrowy, smaczny, delikatny, taki nasz – wspaniały. Przygotowuję go dość często, ponieważ wszyscy go lubimy. Jest lekki i pyszny! Bardzo pasuje do delikatnych domowych past kanapkowych, odsmażany na patelni też jest niczego sobie. Zdrowy, przede wszystkim zdrowy. Taki właśnie jest nasz jaglanek, jak go nazywamy potocznie.
Pierwszy raz chleb jaglany przygotowałam kilkanaście tygodni temu, eksperymentując dalej z chlebami, zdrowymi wypiekami i możliwościami kaszy jaglanej. Musze przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. Lubię delikatne wypieki, lubię kaszę jaglana, wcześniej z rozsądku od wielu miesięcy ze smaku :)
Mąkę jaglaną kupuję organiczną w sklepach ekologicznych. Można też make przygotować łatwo w domu, wystarczy zmielić kaszę na pył. Można to zrobić w zwykłym młynku do kawy lub w przeznaczonych do tego młynkach zbożowych. Tapiokę kupuję najczęściej w sklepach internetowych. Specjalnie dla wszystkich, którzy jedzą gluten a chleb jaglany chcieliby spróbować opisałam również wersję klasyczną – glutenową z mąka pszenną. Trzymajcie się proporcji a wszystko wyjdzie jak ta lala.
Lubię ciasta drożdżowe są takie żywe. W przypadku chleba jaglanego struktura ciasta jest dość delikatna. Najczęściej, gdy ciasto rośnie przykrywam go taką samą blaszką odwróconą do góry nogami. Tak też piekę, aby ciasto nie opadło i nie wysuszyło się za bardzo, do czego ciasta bezglutenowe mają tendencje. Nie ma takiej konieczności, to moja wariacja z chlebem jaglanym.



Przepis na Bezglutenowy chleb jaglany


Składniki dania: Bezglutenowy chleb jaglany

• 2 szklanki mąki jaglanej
• wersja bezglutenowa -> 1 szklanka mąki ziemniaczanej + 1 niepełna szklanka mąki z tapioki + 1 łyżeczka gumy ksantanowej (opcjonalnie ja daję) albo wersja z glutenem -> 2 płaskie szklanki mąki pszennej 550 lub 650 + 4 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1,5 szklanki kefiru wodnego (może być kefir lub maślanka zwierzęca jeśli wolicie. Jeśli użyjecie innego kefiru niż wodnego, dodajcie 2 łyżeczki cukru )
• ½ szklanki wody lub mleka roślinnego
• 1 łyżka drożdży suszonych
• 1 łyżeczka soli
• 3 łyżki masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
• płatki jaglane do posypania

Przygotowanie dania: Bezglutenowy chleb jaglany

1. W misce mieszam wszystkie składniki sypkie: wszystkie gatunki mąki oraz sól.
2. Podgrzewam lekko w garnuszku kefir wodny lub mleko. Odlewam ½ szklanki, dodaję mąkę i drożdże (jeśli samo mleko bez kefiru wodnego to dodaję cukier). Mieszam i pozostawiam na 10 minut, aby ruszyły.
3. W misce łączę wszystkie składniki razem mąki, mleko, kefir wodny. Wyrabiam mikserem lub łyżką dość gęste ciasto, ale bardzo wilgotne. Przekładam do blaszki i pozostawiam do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Posypuje płatki jaglanymi. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piekę przez 30 minut. Najczęściej, gdy ciasto rośnie przykrywam go taka sama blaszką odwróconą do góry nogami. Tak tez piekę, aby ciasto nie opadło i nie wysuszyło się za bardzo, do czego ciasta bezglutenowe mają tendencje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation