Kuchnia

śledzie i ryby

Śledź w sosie musztardowym - składniki:

1 kg filetów śledziowych w oleju

1 duża cebula

2 żółtka

3 łyżeczki musztardy sarepskiej

3 łyżeczki musztardy francuskiej

1 łyżka miodu

100 ml oleju roślinnego

50 ml oleju lnianego

sok z połowy cytryny

500 ml mleka

sól
pieprz

Śledź w sosie musztardowym - sposób przygotowania: Śledzie moczymy w mleku przez 4-6 godzin. W misce mieszamy żółtka z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Dolewamy olej i mieszamy. Dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Śledzia wyjmujemy z mleka, osuszamy i kroimy w 3-centymetrowe kawałki. Następnie wkładamy go do sosu musztardowego i marynujemy przez minimum godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation