Kuchnia

śledzie i ryby

Śledź w 'śmietanie'
Śledź w śmietanie (u mnie w jogurcie), to tradycyjna wigilijna potrawa, która dopiero w tym roku pojawiła się u nas w domu. Rodzice sceptycznie podchodzili do tak dziwnego, ich zdaniem, połączenia. Na szczęście, śledzie zarówno wszystkim gościom jak i moim rodzicom bardzo smakowały :)

~ Śledzie w gęstym jogurcie naturalnym z cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym ~

Składniki:
350g matiasów
400g gęstego jogurtu naturalnego
jabłko winne np. reneta
ogórek kiszony
pół małej cebuli
sól, pieprz

Jeśli matjasy są solone, moczymy je w wodzie przez kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy je i kroimy na paseczki. Jabłko, ogórka i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki i mieszamy z jogurtem i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągamy z lodówki, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation