Kuchnia

Przepisy

Fasolka zapiekana z jarmużem | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

4 PORCJE
1 szklanka białej fasoli
po 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku, oregano i kminku
sól morska i świeżo zmielony pieprz
200 g jarmużu
1 łyżeczka czarnuszki
6 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy extra vergine
2 cebule
opcjonalnie - 2 łyżki białego wina
Do podania: pieczywo
PRZYGOTOWANIE

Fasolę wsypać do garnka, zalać 2 szklankami zimnej wody i odstawić do namoczenia na 24 godziny lub na całą noc.
Do fasoli dodać szczyptę soli, lubczyk, oregano i kminek, zagotować a następnie gotować pod przykryciem do miękkości przez około 2,5 - 3 godziny. Jeśli ilość wody będzie za mała, należy ją uzupełnić. Na koniec zredukować (odparować) fasolę, pozostawiając nie więcej niż 3 łyżki płynu. Pod koniec gotowania fasoli można też dodać białe wino.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jarmuż opłukać i oderwać liście od środkowego twardszego środka. Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać cebulę i zeszklić ją bez zrumieniania (około 8 minut).
Połączyć cebulę z fasolką i resztą oleju, dodać czarnuszkę oraz doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Dodać liście jarmużu, wymieszać i wszystko włożyć do żaroodpornej formy, lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika i zapiekać bez przykrycia przez 30 minut. Podawać z pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation