Kuchnia

gotowanie/zapiekanki

Pyszny wegański falafel – prosty przepis

Składniki

500g ciecierzycy

Pęczek zielonej pietruszki

4 zabki czosnku

Przyprawy: sód, pieprz, kolendra, kumin, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa

Łyżeczka sody

Olej do smażenia



Ciecierzyce namoczyć i zostawić na noc. Następnego dnia zmielić w melakserze lub w maszynce do mięsa

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną zieloną pietruszkę, sodę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać, jeżeli masa będzie zbyt skucha, dodać kilka łyżek wody. Odstawić na 2 godziny . Uformować z masy kotleciki wielkości piłki pingpongowej, lekko spłaszczyć, można obtoczyć w ziarenkach sezamu. Na patelni rozgrzać olej, smażyć po obu stronach ok. 5 min.

Podawać z sosem greckim, warzywami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation