Kuchnia

kremy

lemon curd
Chyba wszyscy już robili lemon curd, skusiłam się i ja. Faktycznie warto. Oszałamiająco cytrynowy, genialny do babeczek i jako spód do słodkich tart... pycha



Lemon curd
(składniki na 1,5 szklanki)
2 duże jajka
2 żółtka
160 g drobnego cukru do wypieków
80 g masła
skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn

W rondelku roztrzepać trzepaczką jajka, żółtka i cukier, aż otrzymamy jednolitą masę. Następnie masę trzeba podgrzać na małym ogniu cały czas mieszając, żeby nie robiły się grudki. Do ciepłej masy dodajemy masło, sok i skórkę z cytryny. Mieszamy i gotujemy aż sos zgęstnieje i będzie aksamitny. Gotowy krem przecedzamy przez sitko. Przekładamy do słoiczka - można go przechowywać w lodowce do dwóch tygodni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation