Kuchnia

kremy

sos waniliowy
Składniki:
3 żółtka
2 łyżki stołowe cukru
2 łyżki stołowe cukru waniliowego
(2 opakowania po 9 g)
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
1 strąk wanilii
450 ml mleka


Przygotowanie:
Strąk wanilii przeciąć wzdłuż i końcówką noża wyskrobać rdzeń. Żółtko, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i rdzeń wanilii wymieszać na gładką masę. Wlać następnie mleko i dodać przecięty strąk wanilii. Na małym ogniu podgrzać do wysokiej temperatury całość ciągle mieszając, aż sos będzie gęsty. Absolutnie nie gotować!!! Jeśli sos jest zbyt gęsty dolać wówczas mleka.

Strąk wanilii wyciągnąć. Najlepiej smakuje sos waniliowy na gorąco!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation