Kuchnia

Cooking

Karnawałowe Limoncello

Limoncello - sycylijski specjał, symbol włoskich świąt Bożego Narodzenia. Wyjątkowy likier cytrynowy, prosty w przygotowaniu i nie wymagający wielkich nakładów finansowych.

Składniki:
500 ml spirytusu 95%,
500 ml wody,
500 g cukru,
6-8 cytryn.

Przygotowanie:
Cytryny wyszorować w gorącej wodzie, osuszyć, cienko obrać (żółtą skórkę, bez albedo) przy pomocy obieraczki do warzyw, skrobaka do cytrusów lub otrzeć skórkę na tarce.
Skórki włożyć do słoja, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć.
Odstawić na 7-10 dni w ciemne miejsce, codziennie potrząsając słojem.
Zlać spirytus,skórki wyrzucić, wodę zagotować z cukrem, wystudzić.
Zimny syrop cukrowy połączyć ze spirytusem, odstawić na 2 tygodnie.
Po dwóch tygodniach przefiltrować płyn, rozlać do butelek, odstawić na kolejny tydzień.
Podawać mocno schłodzony.
Z pozostałych cytryn można wycisnąć sok i zamrozić w pojemniku na lód.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation