Kuchnia

Cooking

Razowe bajgle z pieczoną polędwicą wieprzową, konfiturą cebulową oraz parmezanem

Składniki (6 kanapek):
Bajgle:
- 400 gram mąki pszennej razowej typ 1850
- 50 gram mąki pszennej chlebowej typ 750
- 10 gram drożdży
- łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
- łyżeczka soli
- 280-300 ml letniej wody
- jedno żółtko
- sezam

Pieczona polędwiczka wieprzowa:
- 600 gram polędwiczki wieprzowej
- 3 łyżki musztardy dijon
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżego rozmarynu
- 2 łyżki białego, wytrawnego wina
- sól
- pieprz

Konfitura cebulowa:
- 3 duże cebule
- łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki białego, wytrawnego wina
- szczypta soli
- łyżka oliwy z oliwek

Dodatkowo:
- 50 gram parmezanu, startego na drobnych oczkach tarki
- 1/3 ogórka
- 2 pomidory rzymskie
- garść rukoli
- 2 łyżki musztardy dijon

Bajgle:
Mąkę przesiewamy do misy, następnie dodajemy drożdże cukier i sól i powoli wlewamy letnią wodę. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto wyjmujemy z misy, chwilę wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie formujemy z ciasta 6 małych kulek, spłaszczamy je i wycinamy (np. kieliszkiem) dziurkę w środku. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie w garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżki cukru, kiedy woda się zagotuje bajgle wrzucamy do wody i gotujemy po 1 minucie z każdej strony, po ugotowaniu bajgle odkładamy na kratkę by ociekły z wody. Bajgle smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 18-20 minut. Bajgle odstawiamy by przestygły (ja odstawiłam na całą noc, były przykryte lnianą ściereczką).

Polędwiczka wieprzowa:
Musztardę, wino, posiekany drobno czosnek oraz rozmaryn mieszamy w miseczce. Dodajemy sól i pieprz. Polędwiczkę wkładamy do marynaty i marynujemy kilka godzin (ja marynowałam całą noc). Po tym czasie polędwiczkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut a następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. Po upieczeniu polędwiczka powinna odpocząć minimum 10-12 minut zanim zaczniemy ją kroić. Do kanapek polędwiczkę kroimy w cienkie plastry. Każdy plaster dodatkowo smarujemy odrobiną musztardy.

Konfitura cebulowa:
Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oliwie z oliwek przez 7-8 minut, aż zmięknie. Następnie dodajemy cukier, karmelizujemy cebulkę. Dodajemy wino i ocet balsamiczny. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 35-40 minut. Cebula powinna mieć brązowy kolor i dość słodki smak. Doprawiamy ją szczyptą soli.

Kanapka:
Bajgle kroimy wzdłuż, na spód kładziemy rukolę i pokrojone w plastry pomidory rzymskie. Na to kładziemy pokrojone plastry polędwiczki wieprzowej (u mnie po dwa plastry), posmarowane musztardą. Całość posypujemy startym parmezanem. Dodajemy po łyżce konfitury cebulowej, kładziemy pokrojonego w plastry ogórka i zamykamy kanapkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation