Kuchnia

zrobiłam i polecam

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Przepis klik w zdjęcie

Opis: w tej zapiekance ujmuje mnie prosta postać i smak ziemniaka oraz mięsa mielonego, a jakże smaczna, bo pamiętajmy, że „Prawdziwa wielkość ubrana jest w prostotę” Mikołaj Gogol

Źródło:
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym | Księga Zaklęć Kulinarnych - babka, sezam

Składniki:

600 g ziemniaków (obranych lub ostruganych)
0,5 kg mięsa mielonego (najlepsze wieprzowo-wołowe)
tłuszcz do smażenia
1 płaska łyżeczka oregano
1 płaska łyżeczka bazylii
0,5 płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich
sól lub wegeta lub 50/50 do smaku
pieprz do smaku
2 średnie cebule (ok. 250 g)





Składniki Na Sos:

200 g śmietany 12/16/18 %
1 jajko
100 g sera żółtego potartego na tarce
5 ząbków czosnku potartych na tarce
sól do smaku
kwasek cytrynowy do smaku
cukier do smaku





Przygotowanie Początkowe:

Formę do zapiekania lekko wysmarować olejem lub margaryną.
Ziemniaki pokroić w plastry ok. 2 mm.
Na margarynie z olejem usmażyć mięso z przyprawami (może być trochę surowe).
W międzyczasie plastry ziemniaków poukładać jak „rozburzone domino”-jeden na drugi na spód naczynia do zapiekania.
Ziemniaki posolić.
Wyłożyć na nie usmażone już mięso.
Pokroić na półplastry cebulę.
Wyłożyć ją na mięso.
Lekko posolić.
Wyłożyć drugą warstwę ziemniaków w ten sam sposób.
Posolić ziemniaki.
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C.
Włożyć zapiekankę i piec 1,5 – 2 h (w zależności od rodzaju ziemniaków)najlepiej pierwszą połowę pod przykryciem, a drugą bez przykrycia.



Przygotowanie Końcowe:

Gdy ziemniaki będa już lekko miękkie (musimy to sprawdzać samowolnie), przyrządzamy sos z jego składników.
Zalewamy sosem zapiekankę i pieczemy do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie.
Gotowa zapiekanke wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na ok.10 min. (wtedy będzie ładnie się kroić i warstwy nie ulegną połączeniu bądź rozsypce, przy naszym dodatkowym delikatnym obchodzeniu się z nią).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation