Kuchnia

makarony

Tagliatelle z kurczakiem w delikatnym sosie pomidorowym

Składniki:
30 dag makaronu
1 łyżka oleju
sól
Sos:
30 dag piersi z kurczaka
1 łyżka oleju
2 małe cebule
4 małe pomidory
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka mąki
sól, pieprz
słodka papryka w proszku
przyprawa do kurczaka
natka pietruszki

Przygotowanie:
Mięso pokrój w drobną kostkę, posyp przyprawą i lekko podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż jeszcze przez chwilę. Całość zalej wodą w takiej ilości, aby przykryła mięso. Następnie dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok 5 min.

Sos zapraw śmietaną wymieszaną z mąką i jeszcze raz zagotuj. Dopraw solą, pieprzem, i słodką papryką.

Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu. Gorący polej gotowym sosem i posyp natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation