Inne

dietetycznie

Pieczone pierogi
Ciasto:

400 g mąki
200 g masła (miękkiego)
2 łyżki śmietany
1 jajko
1 łyżeczka soli

Farsz (na ok.8-10 sporych pierogów):

pół średniej cukini
1 jajko
20 dkg sera żółtego
nieduży kawałek sera z niebieską pleśnią
sól, pieprz

cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp szczyptą soli, odstaw na chwilę, by puściła wodę
sery zetrzyj na tej samej tarce
gdy cukinia wypuści soki, wyciśnij ich nadmiar, dodaj sery, wbij jajko, dodaj pieprz, wymieszaj
ciasto rozwałkuj dość cienko na obsypanej mąką stolnicy, wykrawaj duże koła - użyj miseczki o średnicy ok.10-15 cm
do każdego koła nakładaj sporą łyżeczkę farszu, zamykaj pieroga - nie ma potrzeby robić falbanki jak przy zwykłych pierogach - wystarczy docisnąć i ciasto ładnie się sklei
pierogi ułożyć na posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze
w kubeczku rozbij i rozkłócić jajko, dolać 3 łyżki wody, smarować pierożki ze szczególnym uwzględnieniem łączenia - jajko dodatkowo je sklei, można posypać po wierzchu ziołami (użyłam suszonej pietruszki i czosnku niedźwiedziego)
piec ok. 30 minut (na złoto) w 180 st. C
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation