Kuchnia

serniki

Moje Wypieki | Sernik czekoladowy z musem z białej czekolady
Składniki na spód:

160 g ciastek czekoladowych z nadzieniem typu Oreo, Neo
30 g masła, roztopionego
Ciastka (w całości) i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy, schłodzić w lodówce do czasu przygotowania masy serowej.

Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową (od dołu i boki, nie górę) - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc woda nie może się dostać do formy.

Składniki na masę serową:

500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 ml śmietany kremówki 36%
2 duże jajka
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
100 g czekolady gorzkiej, roztopionej i lekko przestudzonej
2 łyżki kakao, przesianego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.

Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 150ºC przez około 50 minut w kąpieli wodnej*. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.

Wyjąć z piekarnika, wystudzić, można schłodzić.

Składniki na mus z białej czekolady:

400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
200 g białej czekolady, posiekanej
150 ml śmietany kremówki podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do przestudzenia, lecz sos czekoladowy powinien pozostać płynny.

W misie miksera ubić śmietanę kremówkę, na sztywno.

Stopniowo, w 3 turach dodawać do ubitej kremówki sos czekoladowy, delikatnie mieszając rózgą kuchenną, tylko do połączenia.

Mus z białej czekolady wyłożyć na wystudzony sernik, wyrównać. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce (całą noc).

Przed podaniem oprószyć kakao. Przechowywać w lodówce do 5 dni.

* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation