Hobby

Vege

Zupa z czerwonej soczewicy i dyni z cukinią | gotuj zdrowo!
Składniki na 4-6 osób

250g dyni bez skórki
1 batat (słodki ziemniak)
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
1 czerwona cebula
1 mała cukinia
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka nasion słonecznika
1 łyżka siemienia lnianego
cynamon mielony (szczypta)
curry łagodne (opcjonalnie)
kurkuma (szczypta)
sól morska
oliwa z oliwek
10 ziarenek nasion kolendry
10 ziarenek kminu rzymskiego
10 ziarenek nasion kopru włoskiego

Możesz użyć już zmielonych przypraw korzennych

Na wywar warzywny:

1/2 litra wody

kurkuma (szczypta)

2 marchewki

1 mały por (biała część ok. 6 cm)

1 pietruszka (korzeń)

1/4 selera (korzeń)

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

sól morska (do smaku)

Przygotowanie:

Pokrój w kostkę cukinię pozbawiając ją gniazda nasiennego. Dopraw delikatnie solą morską, obsmaż na oliwie z oliwek i odstaw.

Zagotuj wodę w rondlu (do ugotowania wg. 5 przemian najlepsza jest ceramiczna powłoka lub szklana) Następnie dodaj do wrzątku warzywa aby ugotować wywar. Gotuj ok. 20-30 min. Jak będzie gotowy dodaj opłukaną soczewicę i gotuj jeszcze przez 10-15 min. Wyciągnij z wywaru por. Odstaw.

Jak będzie się gotował wywar to przygotuj przyprawy korzenne w moździerzu wcześniej prażąc je chwilę na suchej patelni.

Pokrój w cienkie paski batata i dynię. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż delikatnie pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Dodaj dynię i batata. Obsmażaj przez ok. 5-8 minut i dodaj do gotowego wywaru z ugotowaną soczewicą.

Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj jeszcze zupę przez kilka minut. Sprawdź czy batat się ugotował. Powinien być miękki.

Zestaw zupę z palnika i dopraw solą morską. Następnie zmiksuj na aksamitny krem.

Serwuj z cukinią, pestkami dyni, słonecznika i siemieniem lnianym, skropione odrobiną oliwy z oliwek.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation