Hobby

Vege

Kotlety z kalafiora

1 kalafior średniej wielkości

3 ziemniaki

1 duża cebula

150 g świeżego szpinaku

garść świeżych ziół

1 ząbek czosnku

1 jajko

3 łyżki tartej bułki i dodatkowo bułka do panierowania

sól

pieprz

olej do smażenia
iemniaki obrać. Kalafiora i ziemniaki ugotować w oddzielnych naczyniach do miękkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę, i zeszklić na oleju. Szpinak pokroić w cienkie paseczki i dodać do cebuli na minutę przed końcem smażenia. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Kalafiora zmiksować na dość grubą „kaszę”. Do miski włożyć kalafiora, ziemniaki, dodać cebulę ze szpinakiem, rozgnieciony ząbek czosnku, jajko i bułkę. Masę doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Jeśli jest zbyt rzadka, dodać jeszcze trochę bułki, jeśli za gęsta, wbić jajko. Uformować kotlety, obtoczyć je w bułce i usmażyć z obu stron na złoto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation