Kuchnia

kuchnia

Pieczone ziemniaki w piekarniku

ok. 1kg ziemniaków (waga już po obraniu)
letnia woda (tak, by zakryć ziemniaki w garnku)
2 czubate łyżki cukru
4-5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
3-4 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
ewentualnie sól do smaku

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w większą kostkę (ewentualnie jeśli są to młode, małe ziemniaczki, to można je pozostawić w całości).
Zalać je letnią wodą, dodać 2 czubate łyżki cukru, wymieszać. Od momentu zawrzenia gotować przez ok. 7-10 minut (ziemniaki powinny być półtwarde). Odcedzić dokładnie na sitku i pozostawić do odparowania.
Lekko ugotowane ziemniaki wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać kilkoma łyżkami oleju lub oliwy, posypać przyprawą do ziemniaków, dokładnie wymieszać, by każdy ziemniak był otoczony w przyprawach. Ewentualnie doprawić jeszcze solą.
Włożyć do piekarnika i piec w temp. 200C do czasu aż będą odpowiednio miękkie (ok. 50 minut). Po 20 minut od rozpoczęcia pieczenia warto ziemniaki przemieszać, by zarumieniły się z każdej strony. Jeśli po 40 minutach ziemniaki jeszcze nie są chrupiące, to można zwiększyć temp. do 220C na ostatnie 10 minut pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation