Kuchnia

warzywa na wiele sposobow

Chipsy z cukini

Składniki:
1 cukinia
1 białko
1/2 szklanki bułki tartej (najlepiej domowej)
1/2 szklanki świeżo startego parmezanu (u mnie pecorino Romano)
sól, pieprz
3-4 łyżki oliwy z oliwek

Cukinię myjemy, tniemy w plastry, ok.2-3 mm grubości. W miseczce mieszamy bułkę tartą oraz parmezan, dodajemy odrobinę soli oraz pieprzu.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy oliwa do pieczenia. Każdy plasterek cukinii obtaczamy w białku, a następnie w bułce i parmezanie. Plasterki układamy na blasze, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni. Po ok. 10-15 minutach, każdy plasterek należy przewrócić, spód powinien być ładnie zarumienieniony. Dopiekamy dalsze 10-15 minut, pilnując, aby zbytnio się nie przypiekły.
Wyjmujemy, podajemy ciepłe.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation