Kuchnia

am, am

Kartoffelsalat
(sałatka ziemniaczana)
Kartoffelsalat to jedno z najbardziej "niemieckich" dań, a raczej przystawek do mięs.

1kg ziemniaków
50 g małych ogórków z octu
1 cebula drobno pokrojona
30 ml wody, lub lepiej rosołu
2 łyżki oleju
3 łyżki octu jabłkowego
ewentualnie pietruszka
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
Ziemniaki gotować 20 minut w mundurkach, następnie włożyć do bardzo zimnej wody na 5 minut.

Przygotować marynatę z wody (lub rosołu), drobno pokrojonej i sparzonej cebuli, oleju, octu; dodać pietruszkę, majeranek, sól i pieprz.

Ziemniaki wyciągnąć z wody, obrać ze skórki (skórka powinna bardzo lekko schodzić) i równo krojąc dodawać do marynaty. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ogórki pokroić drobno, dodać do sałaty. Całość wymieszać.

Kartoffelsalat jest w Niemczech często podawany do dań mięsnych takich jak kotlet lub pieczeń. Można również podać ciepłe parówki, mamy wówczas szybki obiad.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation