Hobby

cukiernia

Ciasto kapitańskie

Wykonanie (blaszka o wymiarach 31x26 cm):

Biszkopt:

3 duże jajka
3/4 szklanki cukru
150 g mąki
3 płaskie łyżki kakao
5 łyżek oleju
5 łyżek wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem ajerkoniakowy:

700 ml mleka
szklanka cukru
200 g miękkiego masła
180 ml likieru "Adwokat"
3 żółtka
pół opakowania cukru wanilinowego
2 i 1/2 łyżki mąki pszennej (dałam 3)
5 łyżek mąki ziemniaczanej
łyżeczka żelatyny (to mój dodatek)
Bita śmietana:

500 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy
100 g mascarpone (to mój dodatek)
Poncz:

kawa przygotowana z 3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej i 2 łyżeczek cukru
Dodatkowo:

małe opakowanie okrągłych biszkoptów
2 łyżki kakao

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Obroty miksera zmniejszyć na minimalne i cienkim strumieniem wlać wodę, a następnie olej. Pod koniec wmieszać delikatnie za pomocą łyżki przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto przelać wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić.

Krem:

Połowę mleka zagotować z cukrem. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, następnie dodać obie mąki i pozostałe mleko. Wszystko zmiksować tak, by nie było grudek. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i energicznie zamieszać. Gotować do zgęstnienia, ciągle mieszając. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia (powinien być całkiem zimny). Miękkie masło zmiksować do białości. Dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując. Ostrożnie wlać likier. Wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę, rozprowadzoną najpierw z odrobiną kremu (żelatynę zalać 2-3 łyżkami zimnej wody; gdy napęcznieje, podgrzać ją lekko do rozpuszczenia na palniku lub w mikrofali - nie zagotować!).

Biszkopt dobrze nasączyć ponczem. Wyłożyć na niego 2/3 kremu ajerkoniakowego, wyrównać powierzchnię i posypać kakao. Biszkopty maczać w pozostałym ponczu i układać na warstwie kakao. Przykryć pozostałą kremem. Zimną kremówką ubić na sztywno z cukrem, mascarpone i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać kakao. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego :)

Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation