Hobby

cukiernia

Estoński kringiel | degusto – przepisy smaczne i proste

Estoński kringiel
Opublikowano 2 marca 2013, autor: Marek

Po raz kolejny impulsem do zrobienia ciasta było zdjęcie. Bo jak się nie zainspirować jak zobaczy się tak cudny wieniec. Ale tym razem szybsza od nas była mama Kasi – znalazła przepis i mogliśmy się przekonać ze estońskie zawijańce nie tylko cudownie wyglądają, ale tez bajecznie smakują :) W sieci jest kilka przepisów na te smakowitości – my korzystaliśmy z tego na blogu Domowe Wypieki.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
150 ml letniego mleka
15g świeżych drożdży
50g roztopionego masła
1 żółtko
1 łyżka cukru

3 łyżeczki cynamonu
4 łyżki cukru
50 g stopionego masła

Wykonanie:

Z drożdży, mleka i cukru zrób zaczyn i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce. Jak drożdże troszkę podrosną dodaj żółtko, stopione masło, mąkę i zagnieś ciasto. Ciasto włóż do miski do wyrośnięcia. Polecamy zostawić ciasto w lodówce na całą noc – będziemy mieli pyszne bułeczki na rano.

Gdy ciasto ładnie wyrośnie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Roztop masło w garnuszku i wymieszaj z cukrem i cynamonem.

Ciasto rozwałkuj na prostokąt, albo coś co go przypomina – na grubość ok 1 cm. Rozsmaruj na nim cynamon z masłem. Teraz zawiń wszystko w rulon i przetnij na połowę ostrym nożem wzdłuż. Nie przecinaj jednak początku – zobacz na zdjęciu:

max

Następnie skręć obie części tak żeby środek z cynamonem był widoczny. Zawiń teraz ten „warkocz” w obwarzanek łącząc końcówki. Przenieś wianuszek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na koniec posmaruj wieniec masłem i posyp cukrem. Piecz przez 30-35 minut aż będą złociste.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation