Fotografia

fotografia

Cytrynowe babeczki do koszyczka

2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
5 jajek
1 szklanka cukru
100 g rozpuszczonego masła
200 g sera ricotta (może być też dowolny serek naturalny, ale nie homogenizowany)
1 pomarańcza
1 cytryna
1 limonka

dodatkowo na lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
sok z 1 cytryny

lub na polewę czekoladową:
100 g mlecznej czekolady
50 ml śmietanki 30%

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sola, sodą.
Pomarańczę, limonkę i cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy z nich skórki i wyciskamy sok.
W oddzielnym naczyniu miksujemy krótko ser, rozpuszczone masło, sok wyciśnięty z owoców i otarte skórki.
Jaja ubijamy z cukrem do białości, dodajemy na przemian składniki sypkie i mokre, miksujemy do połączenia się składników.
Mase przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub do formy siliconowej.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C.
Dużą babkę pieczemy około 45-55 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczona)
Małe babeczki pieczemy 20 minut.

Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i polewamy nim wystudzoną babkę oraz babeczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation