Kuchnia

przetwory na zimę

Mus dyniowy do potraw wszelakich przepis - Galeria - Gotujmy.pl


Mus dyniowy do potraw wszelakich - SKŁADNIKI:

1 średnia dynia
opcjonalnie woda

Mus dyniowy do potraw wszelakich - PRZYGOTOWANIE:

Dynię myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze kawałki (ja zazwyczaj dzielę ją na 8-10 części). Usuwamy miękki miąższ. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do chwili aż dynia zmięknie i da się łatwo rozgniatać widelcem (około 25-30 minut). Usuwamy skórkę, a miąższ partiami przekładamy do pojemnika blendera i dokładnie miksujemy. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody, aby łatwiej go było miksować. Puree z dyni przechowujemy w lodówce i wykorzystujemy na bieżąco w ciągu kilku dni lub pasteryzujemy średnich słoiczkach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation