Kuchnia

kuchnia

ROLADA KOKOSOWA BEZ PIECZENIA

Składniki:
300g herbatników
2 łyżeczki gorzkiego kakao
120g drobnego cukru + niewielka ilość gorącej wody
150g wiórków kokosowych
150g cukru pudru
150g masła ( 1 łyżka idzie do ciemniej masy)

Wykonanie:
herbatniki kruszymy ( ja użyłam malaksera), dodajemy do nich kakao, mieszamy
drobny cukier wsypujemy do szklanki ( 250ml)do której wlewamy gorącą wodę, tyle aby uzyskać pół szklanki,( czyli kiedy wlewamy wodę cukier zaczyna się już topić więc wlewamy tyle tylko wody aby suma sumarum uzyskać pół szklanki wody z roztopionym cukrem)
do suchych składników dodajemy roztopioną wodę z cukrem oraz 1 łyżkę masła, całość dokładnie wyrabiamy na gładką i nie klejącą masę, odstawiamy na bok
w drugiej misce łączymy ze sobą wiórki kokosowe, cukier puder oraz masło
ciemną masę rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na prostokąt o grubości około 0,5 cm, następnie rozkładamy na niej masę kokosową.
zwijamy całość w roladę, zaczynają od dłuższego boku
roladę zawijamy w papier lub folię spożywczą i wkładamy na minimum 2h do lodówki , a najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation