Kuchnia

Dukan

Sernik zebra by DUKAN

Składniki:
-1kg mielonego sera chudego
- mały jogurt naturalny
- 10 jajek
- 1,5 łyżeczki słodziku w płynie (docelowo 3/4 szklanki cukru - różne słodziki - sprawdzić na opakowaniu)
- budyń śmietankowy (bez cukru)
- 2 łyżki kakao
- szklanka suszonej żurawiny
- aromat jabłkowy
- 2 łyżeczki błonnika jabłkowego

Jaja wymieszać ze słodzikiem, do tego zmielony twaróg i jogurt. Ja mieszałam łyżką, nie miskerem. Do tego dodajemy budyń. Masę dzielimy na dwie części (u mnie masa była dość rzadka). Do jednej dodajemy kakao (mogłam dodać 1 łyżkę więcej). Do drugiej części aromat jabłkowy, błonnik i żurawinę chwilę wcześniej namoczoną i oddcedzoną. Naprzemiennie nakładamy do formy po jednej łyżce masy jasnej, masy ciemnej, masy jasnej, masy ciemnej, zaczynając od środka formy. Patyczkiem możemy na koniec zrobić esy floresy, by był ładniejszy wzorek.
Forma keksówka: duża.
Mi zostało trochę jasnego ciasta więc wylałam go jeszcze do muffinkowych foremek. Które posypałam trochę kokosem.

Piekarnik ustawiamy na 170-180 stopni. Pieczemy 1,5h albo i nawet trochę dłużej. Ja swoje ciasto przykryłam aluminiową folią, by nie przypiekła się zbytnio góra. Można zaglądać pod nią w czasie pieczenia. Sernik urośnie trochę, choć mi niestety później opadł. Świecącą stroną do góry. Na koniec pieczenia ją ściągnęłam i tak zostawiłam na 15minut dodatkowe w temperaturze 120 stopni. Po tym czasie wyłączyłam piekarnik i zostawiłam do ostudzenia.
Potem położyłam sernik na papierowych ręcznikach by wciągły wodę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation