Kuchnia

Ciasto Francuskie nadziewane

Ciastka z kremem

Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego

Krem:
3 szklanki mleka
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
opakowanie cukru waniliowego
125 g masła
cukier puder do obsypania

Ciasto rozwijamy i wykładamy wraz z papierem na formę. Kroimy w równe kawałki, najlepiej prostokąty, pozostawiając je na tym samym papierze. Wstawiamy formę do piekarnika i w temp. 200 stopni pieczemy około 7-10 minut. Upieczone ciasto, wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Przygotowujemy krem.
Szklankę mleka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, obiema mąkami i jajkami. Pozostałe mleko-2 szklanki zagotowujemy. Zmiksowany płyn wlewamy na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotujemy jak budyń, do momentu zagęszczenia się. Zdejmujemy krem z ognia i wkładamy pokrojone masło. Mieszamy aż masło się rozpuści i połączy z kremem. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie kilka razy mieszamy aby na wierzchu nie powstała 'skorupka'.
Gdy krem będzie lekko ciepły przekładamy nim ciasta, lekko dociskając aby się zlepiły. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation