Kuchnia

Ciasto Francuskie nadziewane

Rozpustne gotowanie: Ciasto francuskie (ekspresowe).

Składniki na ciasto francuskie (ekspresowe):
1 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa, dobrej jakości)
1/4 łyżeczka soli
150 g zimnego masła
80 ml zimnej wody

Mąkę, sól i masło wkładamy do miski i szybko miksujemy, po około 1-2 minutach powinniśmy otrzymać coś na wzór kruszonki, wtedy odkładamy mikser wlewamy wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na 1 cm owalny placek.
Następnie jeden brzeg składamy do środka, drugi brzeg składamy do środka, tworząc tzw. kopertę.
Następnie ciasto wałkujemy na owalny placek o grubości 1 cm i znowu składamy ciasto jak wyżej. W sumie ciasto składamy 7 razy nie dłużej i nie krócej. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy nie krócej niż 60 minut w lodówce (ja w zamrażarce przez 30 minut).
Gotowe ciasto wystarczy na 1 spód do tarty lub na dużo mniejszych ciasteczek, kopert, rogali itp. Polecam!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation