Kuchnia

Ciasto Francuskie nadziewane

Ciasto francuskie - warkocz z szynką, szpinakiem i serem

Co nam będzie potrzebne:

– opakowanie gotowego ciasta francuskiego
– opakowanie świeżego szpinaku ok. 250 g (można zastąpić mrożonym)
– 1 cebula
– 1 łyżeczka masła
– kilka plasterków szynki
– kilka cienkich plasterków żółtego sera
– 1 jajko do smarowania
– sól, pieprz do smaku
– sezam do posypania
Przygotowanie:

Świeży szpinak myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, siekamy niezbyt drobno
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę, lekko podsmażamy, a kiedy się zeszkli dodajemy posiekamy szpinak, podsmażamy aż straci objętość i wyparuje cała ewentualna woda, na końcu lekko solimy i dodajemy odrobinę pieprzu do smaku
Ciasto francuskie rozkładamy na płasko, zostawiamy je na pergaminie, w które jest zawinięte – posłuży nam za papier do pieczenia
Środek ciasta nakłuwamy lekko widelcem, tak jak pokazane na zdjęciu, nakładamy kilka plasterków szynki, wykładamy przestudzony szpinak, na końcu wykładamy ser
Przeciwległe końce ciasta składamy (fot. 4), boki nacinamy w paski (liczba pasków powinna się zgadzać po jednej i drugiej stronie) i nakładamy paski na siebie, na zmianę z jednej i drugiej strony, aż utworzy się warkocz
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation