Kuchnia

Kulinarne (różne)

Focaccia z pomidorami, czerowną cebulą i oregano


na blachę 33×23 cm lub nieco większą

11/2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
ok. 1 szklanki wody
500 g mąki chlebowej
100 ml oliwy + trochę do posmarowania blachy i ciasta
11/2 łyżeczki soli
1 nieduży pomidor, pokrojony w plasterki
4 plasterki czerwonej cebuli
1/2 łyżeczki suszonego oregano

Drożdże i cukier rozpuść w 1/4 szklanki letniej wody. Odstaw na 5 minut.

Mąkę wsyp do miski, dodaj rozpuszczone drożdże, oliwę, sól i resztę wody. Wyrabiaj mikserem przez 4-5 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i sprężyste. Posmaruj je oliwą, przykryj folią i odstaw na godzinę lub półtorej, aż ciasto podwoi objętość.

Blachę do pieczenia wysmaruj lekko oliwą. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę, rozciągnij je dłońmi tak, żeby wypełniło całe dno. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30-45 minut (ma znowu podwoić objętość).

Piekarnik nastaw na 200°C.

Gdy ciasto podwoi objętość, ponakłuwaj je gęsto widelcem. Na wierzch ciasta wyłóż plasterki pomidorów i cebuli porozdzielanej w pojedyncze krążki, posyp oregano i spryskaj lekko oliwą. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15-20 minut, do zezłocenia się wierzchu. Wystudź na kartce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation