Kuchnia

5_Kuchnia_JARSKA_

KROKIECIKI ZIEMNIACZANE Z FARSZEM JAJECZNYM.

Składniki:

ziemniaki, ok. 1 kg
jajko, 1 szt.
mąka, 1 szkl.
słodka papryka, 1/2 łyżeczki

FARSZ:

jajka na twardo, 4-5 szt
szczypiorek, pęczek
jogurt naturalny, 3 łyżki
sól, pieprz,

1. Ziemniaki ugotowac, jeszcze gorące przecisnąc przez praskę lub przetrzec przez sito. Dodac mąkę, paprykę, sól, wbic jajko i wyrobic ciasto.

2. Jajka pokroic w kostkę, dodac posiekany szczypiorek, wymieszac z jogurtem, przyprawic.

3. Ciasto rozwałkowac na grubośc ok. 1 cm (pomagac sobie mąką). Pociąc je na kwadraty (w zalezności jaki duży kwadrat zrobimy, takiej wielkości nam krokiet wyjdzie). Na każdy kwadrat kłaśc farsz, zlepic brzegi, panierowac w bułce tartej i smażyc na głębokiem oleju.

4. Podawac z ulubionymi surówkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation