Kuchnia

5_Kuchnia_JARSKA_

Składniki

1 puszka kukurydzy
7 średnich ziemniaków
80 g czarnych oliwek (ze słoika w zalewie, bez pestek)
4 papryczki chili (świeże lub suszone)
1 cebula
1 por (zielona część)
100g sera żółtego (najlepiej Mozzarella)
80g sera pleśniowego z ziołami
oliwa z oliwek do smażenia
sól do smaku
3 łyżki soku z cytryny
5 jajek
2 ząbki czosnku
2 łyżki mielonej ostrej papryki
papier do pieczenia
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu, obieramy i kroimy w plasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić. Pora umyć i pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać i również pokroić w kostkę. Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić drobno. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Na głęboką patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek wrzucamy najpierw cebulę, czosnek i pora. Po chwili dodajemy oliwki. Garść kukurydzy odłożyć na bok. Resztę dorzucić do warzyw na patelni. Solimy i wrzucamy drobno pokrojone papryczki chilli. Dodajemy mieloną ostrą paprykę i sok z cytryny. Mieszamy i podsmażamy. Do naczynia żaroodpornego nakładamy 1/3 ziemniaków i solimy je. Jako drugą warstwę układamy podsmażone warzywa. Posypujemy 1/2 sera żółtego. Znów nakładamy 1/3 ziemniaków solimy je i posypujemy pozostałym żółtym serem. Nakładamy pokrojone jajka. Kolejną warstwę układamy z pozostałych ziemniaków, które solimy. Posypujemy je resztką kukurydzy i rozdrobnionym w ręce serem pleśniowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 50 minut. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation