Kuchnia

Ryby

Kardamonovy: Śledzie w jogurcie

Składniki:
5 filetów śledziowych a'la matjas
500 ml maślanki
500 ml jogurtu naturalnego
1 cebula
3 ogórki konserwowe
1 liść laurowy
pieprz

Filety parę razy płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do miski i na 2 godziny zalewamy maślanką. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Cebulę również kroimy w małą kostkę, ale przed dodaniem do śledzi, przelewamy ją na sicie wrzątkiem. Nie będzie tak ostra. Śledzie krótko opłukujemy z maślanki, bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze paski, mieszamy z cebulą i ogórkami. Wszystko zalewamy jogurtem, doprawiamy liściem laurowym i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Filety wkładamy do słoika i chłodzimy przynajmniej 12 godzin w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation