Kuchnia

Kuchnia - chleb

Chleb bezglutenowy, najprostszy
bez jajek i mleka, z ziarnami

Składniki na 1 bochenek:

500 g mąki bezglutenowej*
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki łuskanego słonecznika
1 łyżka sezamu
1 łyżka pestek z dyni
3/4 łyżki soli
1,5 łyżki cukru
25 g świeżych drożdży lub 13 g drożdży suchych
550 ml lekko ciepłej wody

Wszystkie składniki umieścić w dużym naczyniu i dokładnie wymieszać. Jeśli używacie świeżych drozdży, nie ma potrzeby przygotowywać wcześniej zaczynu. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 20 minut, do powiększenia objętości.

Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać. Keksówkę o wymiarach dolnych 8 x 27 cm wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką bezglutenową. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 20 - 25 minut, do powiększenia objętości. Chleb rośnie bardzo szybko i nie powinien podwoić objętości, zbyt długie rośnięcie mu nie sprzyja.

Piec w temperaturze 230ºC przez 50 - 60 minut. Wyjąć, przestudzić na kratce. Wierzch chleba często bywa popękany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation