DIY - zrób to sam

zapiekanka

Tosty z pikantnym mięsem mielonym

30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek
500 g chudego wołowego mięsa mielonego
1 marchewka, obrana i starta na tarce
1 puszka pomidorów w stylu włoskim
5 ml (1 łyżeczka) rosołu wołowego w proszku
12 kromek białego chleba
50 ml (3 łyżki) kremowego masła

Rozgrzej olej na patelni. Smaż mięso mielone, a następnie dodaj marchewkę, pomidory i rosół w proszku. Duś na małym ogniu przez 15 minut.

W międzyczasie posmaruj masłem każdą z kromek chleba i połóż ją posmarowaną stroną do dołu.

Nałóż łyżką mięso mielone na połowę powierzchni kromek chleba. Przykryj je pozostałymi kromkami. Ostrożnie układaj jedną kanapkę do tostera na kanapki i zamknij go szczelnie. Umieść go na gorącym piecu lub płycie gazowej. Po kilku minutach sprawdź czy chleb już się zapiekł i czy ma złocisty kolor. Przekręć toster na drugą stronę, aby upiec drugą stronę kanapki. (Jeżeli nie masz tostera na kanapki, możesz w zastępstwie użyć zwykłego tostera.) Dbaj o to, aby tosty były ciepłe na formie do pieczenia i były przechowywane w ciepłym piekarniku przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation