Kuchnia

rarytasy

Sałatka z łososiem, grejpfrutem i szpinakiem | gotuj zdrowo!
Składniki na 2 osoby

250g świeżego łososia
150 g świeżego szpinaku
1 czerwony grejpfrut
kilka listków bazylii
1 łyżeczka białego sezamu
1 łyżeczka czarnego sezamu
1/4 świeżego ananasa
sól morska do smaku

Na dressing:

oliwa z oliwek
2 cm kłącza świeżego imbiru
1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu
sok z 1/2 cytryny
sól morska do smaku

Przygotowanie:

Utrzyj na drobnej tarce kłącze imbiru. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki do dressingu i dopraw delikatnie solą morską. Posmakuj. Powinien mieć smak lekko słodko kwaśny.

Ananasa przetnij na pół i wytnij wzdłuż dwa trójkątne kawałki. Podetnij skórkę nożem, ale tak, aby jej nie odciąć do końca. Wtedy podczas grillowania ananas się nie rozpadnie i łatwo się go degustuje.

Umyj dokładnie łososia i osusz papierowym ręcznikiem. Wyjmij ości i potnij na równe kwadratowe kawałki ok. 2,5 cm. Dopraw solą morską i obsmażaj na patelni ceramicznej lub Non Stick bez dodatku tłuszczu. Następnie dodaj rybę do miseczki z uprażonym na suchej patelni sezamem. Obtaczaj delikatnie, tak aby sezam pokrył mięso ryby.

Grejpfruta obierz ze skórki i potnij w kawałki o podobnej wielkości jak łososia.
Do miski dodaj umyty świeży szpinak drobnolistny (baby), listki bazylii, łososia i skrop wszystko dressingiem. Serwuj z grillowanym ananasem.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation