Kuchnia

ciasta 2016

kora orzechowa, przepis po kliknięciu w obrazek
Składniki placków bakaliowych (na formę o wym. 28x40cm):

•8 białek
•200g cukru
•3 żółtka
•200g orzechów mielonych (włoskich lub laskowych)
•100g wiórków kokosowych
•100g rodzynek
•3 łyżki mąki pszennej
•1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki kremu budyniowo-brzoskwiniowego:

•sok z 1 puszki brzoskwiń
•1½ - 2 kostki masła (300 - 400g)
•5 łyżek cukru
•2 budynie śmietankowe bez cukru ( 2x40g)
•1 łyżka mąki pszennej
•1½ szklanki wody
•5 żółtek


ponadto:

•2 paczki ciastek delicja o smaku pomarańczowym (24 szt.)
•¼ szklanki mocnego naparu kawy naturalnej
•¼ szklanki spirytusu
•osączone brzoskwinie (1 puszka)
•2 galaretki brzoskwiniowe


Wykonanie placków bakaliowych:

Rodzynki przelewamy wrzątkiem i odstawiamy do osiąknięcia z wody. Orzechy mielimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dajemy zmielone orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy, dodajemy porcjami cukier, żółtka i suchą mieszankę. Z tak przygotowanego ciasta pieczemy dwa placki w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C przez ok. 35 minut.



Wykonanie kremu budyniowo-brzoskwiniowego:

Sok z brzoskwiń zagotowujemy z cukrem i ¾ szklanki wody. Budynie mieszamy z mąką pszenną i rozpuszczamy w ¾ szklanki wody, dodajemy żółtka. Dokładnie miksujemy i wlewamy na wrzący sok. Stale mieszając trzymamy na ogniu do zagotowania (do utraty surowizny), po czym odstawiamy pod przykryciem do ostudzenia. Masło ucieramy do białości i dodajemy stopniowo przestudzony budyń ( najlepiej gdy jest jeszcze lekko ciepły , ale na tyle przestudzony, aby nie rozpuszczał masła).



Wykonanie ciasta:

Na placek bakaliowy wykładamy połowę kremu. Na to układamy delicje (czekoladą do dołu) nasączone kawą ze spirytusem, lekko wciskając je w krem. Nasączamy jeszcze raz pozostałym ponczem. Na ciastka wykładamy drugą część kremu, zostawiając kilka łyżek. Przykrywamy plackiem i cieniutko smarujemy pozostałym kremem.. Na to układamy na dachówkę pokrojone w plasterki brzoskwinie. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką (rozpuszczamy 2 galaretki w 3 szklankach wody). Wstawiamy do lodówki. Ciasto jest najsmaczniejsze na drugi dzień i gdy osiągnie temp. pokojową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation