Kuchnia

ciasta 2016

Było już kremowe tiramisu, teraz pora na damę wśród wypieków:) Pani Walewska! Czy są tutaj fani tego ciasta?:)

Ciasto:
1 kostka do pieczenia Kasia (250g), 2,5 szklanki mąki (420g), 1/2 szklanki cukru (125g),
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 4 jajka, 2 szklanki cukru pudru (400g), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 50g płatków migdałowych.
Krem: 500ml mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki, 3 żółtka, 3 łyżki cukru, 4/5 kostki do pieczenia Kasia (200g).
Jak zrobić?
Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj. Dodaj żółtka i Kasię. Całość wymieszaj mikserem. Wymieszane składniki zagnieć szybko dłonią w kulkę. Zawiń w folię i odłóż na 20 minut do zamrażarki by ciasto stężało. Schłodzone ciasto podziel na pół. Dwie identyczne foremki o wymiarach 22 x 27cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyklej ciastem i posmaruj dżemem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w termoobiegu około 15 minut w 180st.C.
W tym czasie białka ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Na podpieczone placki wyłóż masę białkową i posyp płatkami migdałowymi. Piecz kolejne 15 minut. Zostaw do wystygnięcia w otwartym piekarniku.
Przygotuj krem budyniowy. Połowę mleka zagotuj z cukrem, resztę zmiksuj z mąkami i żółtkami. Masę jajeczną wlej do gotującego mleka i gotuj ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. W ten sposób przygotowany krem odstaw pod przykryciem do ostygnięcia.
Miękką Kasię utrzyj w misce dodając po łyżce krem budyniowy. Gotowy krem wyłóż na jeden placek ciasta, rozsmaruj i przykryj drugim plackiem. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation