Architektura

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Prawdziwe ciasto drożdżowe jak sprzed lat. Robi się samo!

Składniki

- 50 g drożdży
- szklanka cukru
-cukier waniliowy
-3 jaja
- szklanka oleju,
- szklanka mleka,
- 1/2 kg mąki,
- szczypta soli,
- rodzynki (suszone żurawiny, opcjonalnie)
Kruszonka:

- 3/4 szklanki mąki krupczatki
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła.
Przygotowanie

To ciasto robi się samo, trzeba tylko na nie troszkę poczekać. Najlepiej zabrać się za nie wieczorem. Na drugi dzień, z samego rana wyłożyć na blaszkę do wyrośnięcia, upiec i podać na śniadanie ze szklanką zimnego mleka, kakao, domowymi konfiturami czy z masłem.

Drożdże kruszymy do dużej miski, na to sypiemy szklankę cukru, cukier waniliowy. Wbijamy jaja i wylewamy szklankę oleju i szklankę mleka. Dokładnie przykrywamy, nie mieszamy, nie ruszamy i zostawiamy w lodówce. Drugiego dnia, mikserem mieszamy całość z 1/2 kg mąki, dodajemy szczyptę soli, bakalie i wykładamy ciasto do wysmarowanej blaszki do wyrośnięcia, na ok. godzinę.

W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę

Masło powinno być ogrzane, w temperaturze pokojowej, dzięki czemu łatwiej będzie ją wyrabiać. Możecie do kruszonki dodać mielone orzechy. Idea kruszonki jest prosta. Mąka z cukrem dzięki masłu ma się połączyć w różnej wielkości grudki.

Po wyrośnięciu ciasta, obsypujemy je kruszonką i pieczemy 45 minut w 170 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation