Kuchnia

dania główne

Kruchy placek z kiszoną kapustą i ziemniakami - kuchnia+
Składniki:

Ciasto:
400 g mąki
200 g masła
1 całe jajko
3 żółtka
szczypta soli
szczypta cukru
kminek mielony

Nałożenie:
1 kg kiszonej kapusty
1 kg ziemniaków
200 ml śmietany 36%
masło klarowane do smażenia
kilka suszonych śliwek
2 jabłka szara reneta
2 cebule
bulion warzywny
kminek mielony
sól
pieprz
majeranek
koperek
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną gotujemy w garnku, dodajemy 4 liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę kminku mielonego.
Przygotowujemy kruche ciasto z mąki, zimnego masła startego na tarce i jajek, dodajemy łyżeczkę zmielonego kminku, troszkę soi i cukru. Krótko zagniatamy ciasto, następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Ugotowaną kapustę odcedzamy, do wywaru z gotowania kapusty dodajemy 4 łyżki bulionu warzywnego, doprawiamy zmielonym kminkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Przygotowujemy puree ziemniaczane. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy 2 łyżki chrzanu śmietankowego, śmietanę i masło. Doprawiamy solą.
Ciasto kruche rozwałkujemy i przekładamy do formy. Smarujemy białkami. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni C.
Cebule i jabłka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmażamy na maśle klarowanym cebulę, następnie dodajemy jabłka, ugotowaną, pokrojoną kapustę kiszoną i śliwki. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, na koniec dodajemy roztarty majeranek.
Na kruche, podpieczone ciasto wykładamy puree ziemniaczane, następnie kapustę kiszoną z dodatkami. Zapiekamy ponownie 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Dekorujemy koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation