Kuchnia

kurczak -potrawy

Gęś pieczona z jabłkami
młoda gęś
sól
pieprz
4 kwaśne twarde jabłka
6 gałązek świeżego lub suszonego majeranku
1 kg czerwonej kapusty
5 dag masła
mała cebula
2 goździki
150 ml czerwonego wina
2 łyżki cukru
2 łyżki octu
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Umytą i osuszoną gęś nacieramy od środka i na zewnątrz solą i pieprzem. Do środka gęsi wkładamy pocięte na ćwiartki 2 jabłka (ze skórką) i majeranek, spinamy wykałaczkami, kładziemy piersią do dołu, podlewamy szklanką wody, przykrywamy i pieczemy 1 godz. Przekręcamy gęś na plecy, zmniejszamy temp. do 160°C i pieczemy, cały czas pod przykryciem, jeszcze 3–4 godz., od czasu do czasu polewając sosem spod pieczeni. 20–30 min przed końcem pieczenia odkrywamy, aby skórka się zrumieniła, i smarujemy osoloną wodą. Oczyszczoną kapustę cienko szatkujemy, pozostałe obrane i oczyszczone jabłka kroimy na małe cząstki. W rondelku rozgrzewamy masło, dusimy na nim jabłka, po kilku minutach dokładamy kapustę, posiekaną cebulę, goździki, 200 ml wody oraz wino, cukier, ocet, trochę soli i pieprzu. Mieszamy, dusimy pod przykryciem ok. 50 min. Gęś podajemy na duszonej kapuście. Jako dodatek polecamy kluski śląskie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation