Kuchnia

Przepisy

SOJA PO BRETOŃSKU według Cafe Babilon
SKŁADNIKI:
• 4 szklanki soi
• 2 cebule
• 40 dkg wędliny (ja użyłam domowej kiełbasy drobiowej)
• 3 łyżki oleju
• 0,75 l passaty pomidorowej (można użyć dobrej jakości koncentrat pomidorowy)
• 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
• 2 gałązki świeżego rozmarynu (opcjonalnie)
• sól, pieprz do smaku
1. Soję opłucz, zalej wodą i odstaw do namoczenia najlepiej na całą noc.
2. Soję ugotuj. Ja soję gotuję początkowo na bardzo mocnym ogniu i zbieram pianę, która tworzy się naprawdę w dużej ilości, potem ognień zmniejszam i pozwalam jej dogotować się do miękkości. Solę pod koniec gotowania.
3. Cebulę pokrój w drobną kostkę, wędlinę z niewielkie kawałki.
4. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj wędlinę i smaż kilka minut. Dodaj passatę lub koncentrat pomidorowy, roztarty czosnek oraz gałązki rozmarynu i duś razem kilka minut.
5. Cebulę z wędliną dodaj do ugotowanej soi, dopraw solą i pieprzem gotuj około 15 minut, aby smaki się połączyły.
Soja po bretońsku może być doskonałym pełnowartościowym obiadem. Możesz ją podać samą lub z ulubionym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation