Kuchnia

Przepisy

Kotlety wieprzowe duszone w kremowym sosie

8-10 kotletów ze schabu wieprzowego

sól+ świeżo mielony czarny pieprz + mąka pszenna

3-4 cebule - obrane, pokrojone w pióra

1-2 ząbki czosnku - obrane, posiekane

1 łyżka mąki pszennej

1/2 szklanki czerwonego wina

2 szklanki bulionu warzywnego

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka pieprzu w ziarnach

1-2 łyżki śmietany 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

oliwa z oliwek / olej do smażenia



1. Kotlety wieprzowe bardzo lekko rozbijamy (dosłownie po 2-3 uderzenia). Oprószamy solą i pieprzem oraz obtaczamy w mące. Rumienimy na niewielkiej ilości oliwy z obu stron na złoto. Przekładamy do naczynia do zapiekania z pokrywą.

2. Na tej samej patelni szklimy obraną, pokrojoną w pióra cebulę z czosnkiem. Dodajemy mąkę, mieszamy. Następnie dodajemy wino i czekamy chwilę, aż zacznie wrzeć.

Zalewamy kotlety. Dodajemy bulion, tymianek i pieprz.

3. Nakrywamy naczynie pokrywą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez 1,5 godziny.

Wyjmujemy z piekarnika, dodajemy śmietankę oraz doprawiamy ostatecznie do smaku wg potrzeby solą i pieprzem.



Podajemy z ziemniakami puree, kaszą, makaronem, kopytkami, lub kluskami śląskimi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation